SkadeRehab Nyhetsbrev Augusti 2012

Hoppas ni alla haft en härlig ledighet och känner er utvilade inför höstens utmaningar. Innan semestern informerade vi om kyla som behandlingsmetod. I detta nyhetsbrev kompletterar vi med information beträffande betydelsen av kompression vid akut omhändertagande av mjukvävnadsskada och presenterar därutöver en produkt som är användbar i syfte att skapa kompression.

Vid exempelvis fotledsstukningar eller muskelbristningar kommer det att bildas en blödning över och runt omkring själva skadan. Effekterna av en blödning är bland annat en tryckökning vilket kommer leda till både ökad smärta och att det uppstår en situation där vävnaden runt om skadan kan få brist på syre vilket leder till ytterligare vävnadsskada. Sker blödningen i närheten av en led kan det det också resultera i nedsatt rörlighet.

En stor blödning kommer alltså att orsaka ökad smärta och förlänga rehabiliteringsperioden. Huvudmålet vid en akut skada är därför att försöka minska blödningens storlek.

Kompression är den absolut viktigaste komponenten när man försöker begränsa en blödning. Ett hårt åtdraget förband kan minska blodtillförseln markant på bara några sekunder. 

Då blödningen pågår som mest under de första minuterna efter skadan är det väldigt viktigt att man sätter på ett maximalt tolererbart tryck så fort som möjligt. Efter ett tag kommer smärtan att öka och efter några minuter kan man lätta på trycket något om smärtan blir för stor. Ett sätt att öka trycket lite extra över det skadade området utan att öka trycket så mycket runt omkring är att använda sig av en kompressionskudde rakt över skadeområdet.

I vår webshop hittar ni kompressionskuddar i olika storlekar och kompressionslindor med varierande töjbarhet. Se till att fylla på era förråd inför höstsäsongen!

 

ELASTISK LINDA

Elodur Dauer är en högelastisk linda och används till kompression samt stöd och avlastning vid skador på muskler och leder, som tex. stukningar, vrickningar, ”lårkakor”. Kompressionsverkan regleras genom hur hårt man lindar. Lindan är hudvänlig, luftgenomsläpplig samt tvätt- och steriliserbar. Består av 94% bomull och 6% elastan.

Önskar er alla en fortsatt härlig sensommar!!

 

Hälsningar från SkadeRehab
www.skaderehab.se
www.facebook.com/SkadeRehab