SkadeRehab nyhetsbrev Juni 2012

Som första sommarmånad har inte Juni öppnat speciellt bra, enstaka plussgrader och regn är inte vad vi hoppas på.

I detta nyhetsbrev tänkte vi informera lite om kyla, passande nog.
 

KYLTERAPI
Akuta skador och inflammatoriska tillstånd är det till fördel att använda kyla på. Att tex kombinera ett kraftigt tryck med kyla på en stukning eller muskelskada gör att skadans påverkan på omkringliggande strukturer ej blir lika stor och återgång till idrott kan gå snabbare.
Men det är inte bara på stukningar som man kan använda kyla. Kyla kan med fördel användas vid ryggskott, diskbuktningar/diskbråck/svullna diskar, tennisarmbåge, golfarmbåge, löparknä med mera.
Vi tex ryggskott eller en svullen disk rekommenderas kyla i 10 minuter varje alternativt var annan timme för att på så vis minska svullnaden och trycket från disken.
Genom att kyla området minskar genomblödningen i området och därmed svullnaden. Vid kylning i minst 20 minuter fås även en påverkan av kroppens egna smärthämmade system vilket leder till en smärtlindring och avslappning av muskultauren. Viktigt vid sådan långvarig kyla är att ha något torrt och tunnt mellan kylan och huden för att minska risken för kylskador.

Efter att man som patient har fått diagnos och eventuellt ovanstående rekommendation av sin sjukgymnast, kiropraktor, naprapat eller läkare utförs kylbehandlingen i hemmet.
Frysta ärtpåsar, bullpåsar eller påse med krossad is är några saker man kan använda. Fördelaktigen använder man sig av en Physiopack. Då finns det alltid kyla hemma.


Physiopack

 

Physiopack är en återanvändningsbar kylpåse som du har i frysen och tar fram vid behov. Den är lätt att hålla ren och ger en god kyla under lång tid. Även när den är kall är den formbar och kan lätt läggas runt ett knä, armbåge eller midjan.
Den kan även kokas i de fall du hellre vill ha värme.
Många kliniker väljer att erbjuda denna produkt till sina patienter som en service, har man ont i ryggen vill man ogärna sätta sig i bilen och åka runt och leta efter kylpåsar för sin fortsatta behandling.

 

Med hopp om en varm sommar och att ingen behöver kyla något efter dansen kring midsommarstången
Hälsningar från SkadeRehab
www.skaderehab.se