Kinesiology tape

Bakgrund

Kinesiology tape, både tekinken och produkten, utvecklades av Dr. Kenzo Kase i Japan 1973. Under lång tid hade han sökt efter någon metod att genom tejp underlätta och snabba på utläkningen av skadad vävnad efter skador. Han fann att vanliga tejpningar med stum sporttejp  begränsade ledens rörlighet, cirkulationen och att det ej gav fascian stöd och på så vis till viss del bromsade utläkningsfasen. Han kände att det inom detta område måste gå att förbättra både hur man tejpar och vad man använder för produkt. 

Kinesiology tape fick sitt världsomspännande genombrott under OS i Seoul 1988 genom att synas på kända sportprofiler.

 

Produkten

Kinesiology tape är en tejp som är elastisk och kan sträckas upp till 60% av sin ursprungslängd. Den innehåller ingen latex.

Tejpen används primärt för att öka cirkulationen, avlasta muskelfästen samt ge stöd åt leder och ligament.

Till skillnad mot den "vanliga" idrottstejpningen med coachtejp där leden tejpas för att bli stabil men samtidigt stel, syftar kinesiology tape till att ge stöd samtidigt som den tillåter full rörlighet. Funktionen hos tejpen reducerar även svullnad och inflammation.

Kinesiology tapen kan sitta kvar i 5-6 dagar innan den byts. Under denna tid utför tejpen sin behandling dygnet runt.

Det finns olika märken och kvalitéer på marknaden. Vi har valt K-Active som är orginaltejpen och håller en mycket hög kvalité. Denna tejp fäster bra och sitter kvar dessa 5-6 dagar. (En billigare tejp måsta ofta bytas redan efter 3-4 dagar vilket gör att det i slutändan blir dyrare med den, från början, billigare tejpen.) Därför har vi valt att jobba med K-active. Det tjänar DU på i längen.

 

Användningsområde

Kinesiology tape har ett brett användsningsområde. Beroende på hur man tejpar påverkar den kroppen på olika sätt. Kinesiology tape kan användas för smärtlindring, minska svullnad, ge stabilitet, förbättra muskelfunktionen, ge avslapning av muskler, minska belastning på muskelsenor och muskelfästen.

 

Rulle och Pre-Cut

Kinesiology tape finns i olika utföranden. Den finns på rulle om 5 eller 17 meter och är då 5 cm bred. Du klipper till längderna du behöver.

Sedan finns det Pre-Cut. Detta är tejp, av samma kvalité och funktion, som är förberett för olika besvär och kroppsdelar. På så vis spar du tid. Istället för att klippa till alla delar så behöver du bara öppna förpackningen och följa tejpordningen som är förtryckt på tejpen.

Pre-Cut finns för bland annat knä, vad, handled, axel, ländrygg och övre ryggen (hållningskorrigerande tejp)