Sporttejp och coachtape

Detta är tejpen som är vanligast inom idotten. Sporttejp är en stum och stel tejp som kan användas till det mesta. Allt från att tejpa fingerspetsar för stöd inom volleyboll, tejpa ner ac-leder inom hockey till den vanligaste användningen: fotledsstabilisering efter stukning.

 

Som med andra produkter finns det olika kvalité på sporttejperna.

Det som främst skiljer är häftförmåga samt materialet på tejpen. Även hur kraftigt tandade kanter tejpen har är en faktor som påverkar valet av tejp. En sak som är annorlunda när man pratar kvalité i detta avseende är ju att en tejp med sämre fästförmåga som är väldigt billig är kanske helt rätt för en person som måste byta ut tejpen i extremt korta intervall och inte utsätter den för svett, väta eller värme.

 

Material

Bomull - andas bra

Viskos - andas lika bra som bomull men är inte lika vattentålig utan blir svagare än bomull då den blir blöt.

Latex - syntentiskt medel, ger mer tålighet till väta och stummare tejp

 

Tandning

Den tandade kanten på tejpen underlättar för att riva av den. Är det kraftiga tandningar är det lättare att riva av men risken finns även att den kan spricka/rivas av när den utsätts för belastning i den riktningen. Mindre tandning är svårare att riva av men risken för att den skall spricka är även den mycket mindre.

 

Fästförmåga

Olika limsorter 

Många innehåller zinkoxid som gör att de är mer vattentåliga

 

Bredd

Vanligaste bredden på en sporttejp är  3,5-4 cm. Det är en bredd som gör att det ger bra stöd men smidigheten under appliceringen frinns kvar. För bred tejp gör att det skapas veck lättare. Veck på tejpen ger, förutom sämre stadga, även ökad risk för att få skavsår.

Det finns även smalare bredder, 2,5 cm. Dessa är bra när du tejpar fingrar och tår eller på en liten person.

 

Specialprodukter inom sporttejp

Produkten som sticker ut extra mycket inom sporttejpsegmentet är Leukotape-P. Den är speciellt framtagen för att tejpa knäbesvär enligt en teknik som kräver extrem fästförmåga. Tejptekniken heter McConnell metoden. Tejpen är brun till färgen och som sagt sitter den som gjuten vilket gör att den även är favoriten hos dom som utsätts för väta eller svettas mycket och tejen skall sitta kvar en hel dag.

 

Användning av tejp vid akuta skador.

Har du en rulle sporttejp i fickan kan du hantera många akuta skador. Det är lättare att få till ett ordentligt tryck mot en skadad AC-led med hjälp av tejp än att försöka linda den. Men det är viktigt att du vet vad du gör. Tejpen är stummare än en elastisk linda och inte lika lätt att ta bort. Det viktigaste vid en stukning, sträckning eller bristning är att få ett hårt tryck över området omedelbart. Har man ingen elastisk linda till hands kan du istället använda sporttejp till detta första skede.