Motocross och enduro

Olika idrotter ställer olika krav, bland annat på idrottsskadeutrustning.

Motocross och enduro är idrotter som innefattar både uthållighet och explosivitet. 

Det är dessutom högenergisporter vilket kan ge akuta skador av olika typer.

Vanliga besvär är blåsor och skavsår i händer, skavsår av skydden, lårkakor, skrubbsår, stukningar av handleder och fötter.

För att förebygga dessa besvär samt snabbt kunna ta hand om de akuta skadorna har vi några produkter som vi rekommenderar.

Rekommendationerna grundas på det vi använder under bla six-days där vi provat ut vad som håller måttet för tuff motorcykelkörning, 8 timmar per dag, i stekande hetta eller ihållande regn.

 

 

Olika besvär och förslag på produkter

Skavsår och blåsor

Hypafix

Detta är en väldigt smidig och följsam klisterväv. Används primärt för att fästa kompresser men fungerar väldigt bra att förhindra skavsår av tex benskydd eller på tummarna. Eftersom den är så väldigt elastisk och följsam passar den bra även över rörliga områden som knän eller armbågar. Den har mycket bra häftförmåga, tejpar du dit den på morgonen så sitter den kvar efter dagens all heat. Vi använder den under sixdays för att förebygga skavsår.

 

Optiplaste-C

Klisterbinda som används för att stabilisera knän och axlar. Inom cross och enduro är detta tejpen som vi använder oss av för att tejpa händerna mot blåsor. Den som är 8cm bred täcker 3 fingrar och 10cm täcker 4 fingrar.

Den kan med fördel även användas för att stabilisera handlederna.

 

Leukoplast

Detta är en tejp som också är elastisk med bra häftförmåga. Vi använder den till att tejpa tummarna mot skavsår men man kan även tejpa mot blåsor på samma vis som med optiplasten.

 

Akut skada, lårkaka, stukningar 

Kylpåse

Snabb hjälp vid stukningar och slag. Ett måste att ha med i träningsväskan. Fungerar allra bäst i kombination med en elastisk linda.

 

Elastisk linda

Den viktigaste produkten för att ta hand om en idrottsskade. Får du på tryck snabbt kan du förkorta läkningstiden med flera dagar. Att inte ha en sådan här i träningsväskan är ungeför som att inte ha 8'ans T-nyckel i verktygslådan.

 

Sporttejp

Klassisk coachtejp. En stum sporttejp som används till att tejpa stukade fötter, handleder, fingrar, ja det mesta. Väldigt god häftförmåga, sitter kvar även när det är blött.

 

Skrubbsår / småsår

Opsite sårspray

Plåster på spray. Mycket bra vid småsår, skrubbsår men även att förebygga skavsår. Ger en skyddande yta som är vattenfast. Man kan även använda den för att få övrig tejp att fästa bättre.

 

Muskler och värme

Linnex

Liniment med ett jäkla drag i. Vissa använder på underarmarna och tycker det fungerar mot stumning.

 

Övrigt 

För att förebygga de mer allvarliga knäskadorna har vi även ortoser/knästöd från DJO. Både måttanpassade och "off the shelf". Ortoserna används av bla Cairoli.

Vid intresse av dessa produkter rekommenderar vi att du mailar info@skaderehab.se då det är lite olika mått som måste tas för att få rätt storlek.

 

Vi uppdaterar och lägger till produkter allt eftersom. Är det något ni undrar över eller kanske är intresserade av att lära er tejpa eller ta hand om en idrottskada kan kurser ordnas. Maila då på info@skaderehab.se